Jak na to?

Princip Duhových střípků

Principem Duhových střípků jsou různé výzvy a úkoly, které mohou posunout váš oddíl, kroužek nebo jednotlivce. Měly by pro vás být inspirací k práci s dětmi, pomocí zážitkové pedagogiky a pobytem venku dětem propojovat informace získané ve škole. Nejedná se o soutěž.

Duhový zpravodaj

Od října do května vám pošleme čtyři duhová zadání (Duhové zpravodaje) buď v elektronické nebo tištěné podobě na adresu kontaktní osoby, kterou si zvolíte za “duhového zpravodaje” v elektronické přihlášce. Zadání jde také stáhnout z našeho webu.

Váš oddíl nebo kroužek si bude moci vybrat, do jakých duhových úkolů se zapojí. Zadání budou pro všechny stejná. Najdete zde náměty pro mladší i starší děti, nebo skupinové hry a úkoly.

Bude jenom na Vás, jaké úkoly si vyberete. Jeden originálně zvládnutý úkol je lepší než tři odfláknuté. Ukažte ostatním oddílům svůj pohled na různá témata a váš způsob splnění výzev. Pojďte do toho naplno, zkuste překonávat sami sebe. Jít do zadání, které na první pohled nemusí vypadat snadně nebo i do úkolů, které vám zaberou delší čas. Čím více do toho půjdete, tím víc můžete získat. Váš oddíl i každého zvlášť mohou duhové střípky obohatit o zkušenosti, zážitky i znalosti.

Duhové listy

Každé zadání ještě doplňují “duhové listy”. Jsou to pracovní listy k nakopírování pro jednotlivé děti. Mohou si je vlepovat do svých deníků, nebo z nich tvořit svůj vlastní deník.

Cílem je navzájem sdílet splněné úkoly, motivovat se a inspirovat. Vaším úkolem bude zaslat fotografie z plnění výzvy, nebo hotové výrobky na email sekce.brdo@brontosaurus.cz. V naší fotogalerii pak budeme sdílet fotografie ze všech oddílů.

Pravidla

1. Přihlásit se můžete pouze vyplněním elektronické přihlášky

2. Duhové střípky mají korespondenční a internetovou formu – zadání se posílá elektronicky nebo v tištěné podobě.

3. Splněné úkoly je nutné zasílat pouze v elektronické podobně (fotky), na email sekce.brdo@brontosaurus.cz

4. Každá skupina má svého zpravodaje (vedoucí), kterému budou zasílány veškeré podklady a který bude shromažďovat a odesílat výsledky úkolů.

5. Úkoly plní členové oddílu společně. Starším může vedoucí pomáhat organizačně, metodicky apod. Mladším může navíc pomoci zajišťovat materiál apod.

6. Duhové zpravodaje se zadáním úkolů pro zapojené kolektivy dostanete během roku čtyři (s délkou plnění 1 až 2 měsíce). Duhové střípky trvají od října 2023 do května 2024

7. Je možné i pozdější zapojení, kdy lze plnit úkoly i zpětně. Mimořádně lze zaslat fotky z plnění i později, než udává daný Duhový zpravodaj.

8. Každá zapojená organizace, která bude plnit a zasílat úkoly dostane po ukončení ročníku malé ocenění